Podczas sesji plenarnej w Strasburgu, 15 marca 2017 r., przyjęto przepisy odnośnie skuteczniejszych inspekcji żywności w drodze od producenta do konsumenta. Posłowie przegłosowali powstanie skuteczniejszego systemu kontroli, który dotyczyć będzie: bezpieczeństwa żywności i paszy, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, użycia pestycydów, warunków produkcji organicznej oraz oznakowania geograficznego produktów; wprowadzenia niezapowiedzianych kontroli; walki z fałszerstwami; importy zwierząt i innych produktów z krajów trzecich; kontroli KE w państwach członkowskich i krajach trzecich.
Inicjatywa powstała jako odpowiedź na skandal z nieoznakowaną sprzedażą końskiego mięsa jako wołowiny i ma na celu ułatwienie walki z oszustwami, przywracając zaufanie konsumentów. Unijne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności już należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie. Jednak, globalizacja i coraz dłuższy łańcuch produkcji i dystrybucji żywności wymagają zwiększenia kontroli, by zapewnić najwyższy poziom ochrony zdrowia ludzi oraz dobrostanu zwierząt i roślin. Szczegóły zostaną ustalone w nieformalnych negocjacjach między Parlamentem a Radą. Nowe przepisy wejdą w życie pod koniec 2019 r.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej."
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Z uwagi, iż na naszej stronie internetowej używamy plików cookies, służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach, w trosce o Twoją prywatność zmieniliśmy naszą „Politykę prywatności”. Pełny zakres informacji na ten temat znajdziesz tym poniższym linkiem."