Aktualności

Wróć do listy
15/03/2017

Od producenta na stół, skuteczniejsze inspekcje żywności

Podczas sesji plenarnej w Strasburgu, 15 marca 2017 r., przyjęto przepisy odnośnie skuteczniejszych inspekcji żywności w drodze od producenta do konsumenta. Posłowie przegłosowali powstanie skuteczniejszego systemu kontroli, który dotyczyć będzie: bezpieczeństwa żywności i paszy, dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, użycia pestycydów, warunków produkcji organicznej oraz oznakowania geograficznego produktów; wprowadzenia niezapowiedzianych kontroli; walki z fałszerstwami; importy zwierząt i innych produktów z krajów trzecich; kontroli KE w państwach członkowskich i krajach trzecich.

Inicjatywa powstała jako odpowiedź na skandal z nieoznakowaną sprzedażą końskiego mięsa jako wołowiny i ma na celu ułatwienie walki z oszustwami, przywracając zaufanie konsumentów. Unijne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności już należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie. Jednak, globalizacja i coraz dłuższy łańcuch produkcji i dystrybucji żywności wymagają zwiększenia kontroli, by zapewnić najwyższy poziom ochrony zdrowia ludzi oraz dobrostanu zwierząt i roślin. Szczegóły zostaną ustalone w nieformalnych negocjacjach między Parlamentem a Radą. Nowe przepisy wejdą w życie pod koniec 2019 r.

Czytaj więcej 

Więcej informacji