Komisja opublikowała wyniki ogólnoeuropejskiego badania produktów spożywczych, które wykazało, że identycznie oznaczone towary mają różny skład w poszczególnych krajach członkowskich. Wspólne Centrum Badawcze przeanalizowało 1400 produktów spożywczych w 19 krajach UE, w celu wykrycia podwójnej jakości. Odkryto, że 9 proc. produktów identycznie opakowanych oraz 22 proc. produktów o podobnym opakowaniu różniło się pod względem składu. Właściwe organy państwowe zostały wezwane do analizy poszczególnych przypadków. Wyniki badań nie wskazują na konkretny schemat geograficzny, czy podział na wschodnie i zachodnie państwa członkowskie.
Komisja będzie kontynuować badania. Wydano wspólną metodykę badania oraz zbiór wytycznych kontroli jakości przez organy krajowe. Przedsiębiorcy mogą spodziewać się wzmożonych kontroli, ale też nowych przepisów mających na celu zwalczenie podwójnej jakości i innych praktyk wprowadzający w błąd europejskich konsumentów.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej."
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Z uwagi, iż na naszej stronie internetowej używamy plików cookies, służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach, w trosce o Twoją prywatność zmieniliśmy naszą „Politykę prywatności”. Pełny zakres informacji na ten temat znajdziesz tym poniższym linkiem."